Дом на склон

Клиент
частен
Статус
завършен
Година
2015

Галерия

ПРОЕКТЪТ

”Дом на склон“ се намира в полите на Витоша в софийския квартал „Симеоново“. Парцелът е със значителна денивелация от югозапад на североизток. Водещи цели за архитектурата и визията на сградата са „вписването“ в терена, осигуряващо добра връзка със заобикалящата я среда и максималната отвореност към гледката. Главният вход и гаражът са в горната част на парцела, непосредствено до улицата. Така се оформя предимно източен, североизточен двор. Проектът е за двуетажна жилищна сграда със сутерен, разположен под югозападната, по-високата част. Първият етаж следва наклона на терена, като слиза с интериорна стълба към дневната зона, коята се отваря максимално към заобикалящия я двор и се свързва с него чрез тераса и барбекю зона. За осигуряването на по-добри условия на обитавяне и качествени интериорни пространства са използвани покривни прозорци, които увеличават количеството естествена светлина и засилват връзката вътре-вън.